Ders İmecesi Çalışmalarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Becerilerine Etkisi
Doç. Dr. Ali GÜNGÖR
Öğretmen gelişimi için uygulanan farklı modellerden biri ders imecesidir (lesson study). Bu model öğretmen ve öğretmen adaylarının, eğitim faaliyetleri içerisinde yer alan gelişim süreçlerine doğrudan katılımlarını gerektirmektedir. Öğretmen/öğretmen adayları, aktif olarak yer aldıkları eğitim faaliyetlerini daha yararlı bulmaktadırlar. Ders imecesi, öğreticilerin bir araya gelerek bir dersi birlikte planlaması, uygulaması, gözlemlemesi ve değerlendirmesi aşamalarıyla gerçekleşmektedir. Yapılan alan araştırmaları ders imecesi modelinin öğretmen gelişiminde olumlu etkilerini ortaya koymuştur. Bu araştırma ile ders imecesi etkinliklerinin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi öğretmen adaylarının öğretmenlik becerilerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma Nitel Araştırma yöntemi desenlerinden Eylem Araştırması ile gerçekleştirilmiştir. Bir devlet üniversitesinin İslami İlimler Fakültesinde Özel Öğretim Yöntemleri dersini alan 25 öğretmen adayı, gruplara ayrılmış ve grupları tarafından belirledikleri ders uygulamasını yapmışlardır. Bir öğretmen adayı dersi işlerken diğer öğretmen adayları gözlem formlarıyla dersi gözlemlemiş ve değerlendirmiştir. Uygulama dersi sonrası gruplar dersin planlamaya uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirmişlerdir. Değerlendirme dönütleri esas alınarak, bir sonraki dersin planlanması yapılmış ve bu döngü en az üç defa devam etmiştir. Uygulamaların bitiminde öğretmen adaylarından uygulamanın öğretmenlik becerilerine katkıları ve uygulamada yaşanan sorunlar ile ilgili görüşleri alınmıştır. Araştırma sonunda öğretmen adaylarının planlama, öğretim ve değerlendirme süreçleri, grupla birlikte olumlu iletişimin verimliliği artırması gibi konularda ders imecesi uygulamasına olumlu katkılarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte ders imecesi uygulamasında materyal kullanımındaki teknik aksaklıklar, grupla çalışmanın zaman zaman aksaması ve bazı öğretmen adaylarının eleştiriye tahammül edememesi gibi konularda sorunlar yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Din Eğitimi,Ders İmecesi,Öğretmen Eğitimi,Öğretmen adayı,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi,İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi.
Dergi Adı Turkiye Din Egitimi Arastirmalari Dergisi
Basım Tarihi 06-2023