Hanefî-Mâtürîdî Düşünce Akımında İsbat-ı Vâcibe ve İlahî Sıfatlara Yönelik İstidlâller
Doç. Dr. Nail KARAGÖZ
Bu çalışmada İslam düşüncesinin önemli bir ayağını oluşturan Hanefî- Mâtürîdî ekolün isbat-ı vâcibe ve ilahî sıfatlara yönelik istidlâlleri ele alınmıştır.İstidlâl, bilgi üretmenin en önemli yollarından birisidir. Hanefî-Mâtürîdî Kelamokulu bu yola en fazla başvuran düşünce akımlarındandır. Çalışmada ilk önceistidlâlin tanımı ve kullanım alanları üzerinde durulmuştur. Ardından Hanefî- Mâtürîdî düşünce akımının Allahın varlığı ve sıfatlarının ispatı konusunda sıkbaşvurduğu istidlâl yollarına örnekler sunulmuştur. Nihayet bu düşünce akı- mının istidlâllerinde öne çıkan tutarlılık, düşünce disiplini gibi hususlar vurgu- lanmıştır.
Dergi Adı Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2015