Klinik örneklerden izole edilen anaerobikbakteriler Yedi yıllık değerlendirme
Prof. Dr. Mustafa Gökhan GÖZEL
Mustafa Zahir Bakıcı
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç. Anaerob bakteriler önemli patolojilere neden olabilen bakteriler olmasına rağmen kültür veizolasyonda yaşanan zorluklar nedeniyle sıklıkla gözden kaçmaktadırlar. Bu çalışmada 2006-2013yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına,anaerob infeksiyon ön tanısı ile gönderilen örneklerden izole edilen anaerob bakterilerin,dağılımlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem. Çalışmaya çeşitli kliniklerden anaeobbakterilerin üretimine uygun şekilde alınarak gönderilen 543 örnek dahil edilmiş, örneklerlaboratuvar kayıtlarından geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular. Çalışılan örneklerin409unda (%75,3) üreme görülmezken, 134 örnekte (%24,6) çeşitli anaerob bakteriler üretilmiştir.Çalışmamızda izole ettiğimiz anaerob bakteriler arasında da en fazla üreyen bakterinin Bacteroidesspp. (%29,9) olduğu görülürken, ikinci sırada Peptopstreptococcus spp. (%23,1), üçüncü sıradaPropionibacterium spp. (%20,2) izole edilmiştir. Sonuç. Anaerob bakterilerin üretilmesi güç,zaman alıcı ve daha pahalı olmasına rağmen klinik örneklerden uygun şekilde alınıpgönderildiğinde önemli miktarda anaerob bakteri infeksiyon etkeni olarak izole edilebilmektedir.Anaerop bakterilerin klinik örneklerden tanımlanması ile anaerop etkenli enfeksiyonların dahaisabetli bir şekilde tedavi edilebilmesine olanak sağlanacağı kanaatindeyiz. Çalışmamız sonucundaortaya koyduğumuz yerel verilerin anaerob bakterilere bağlı infeksiyonların takip ve tedavisindeyarar sağlayarak bu konudaki literatüre katkı sunacağını düşünüyoruz.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Cumhuriyet Medical Journal