Evaluation of biofilm formation activity of standard microorganism strains
Tutku Tunç
Prof. Dr. Mustafa Gökhan GÖZEL
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Biyofilm mikroorganizmaların meydana getirdikleri bir yapıdır. Biyofilm içerisindeki bakteriler, planktonik formları ile kıyaslandığında tıbbi ve endüstriyel açıdan çok daha önemli sorunlara neden olmaktadır. Bu bakımdan mikroorganizmaların biyofilm aktivitelerinin bilinmesi önemlidir. Bu çalışmada bazı mikroorganizma suşlarının biyofilm oluşturabilme yetenekleri gösterilerek bu konunun önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.Yöntemler: Çalışmada 15 adet bakteri ve iki adet maya standart suşu kullanılmıştır. Standart suşların biyofilm üretim kapasitelerinin belirlenmesi amacıyla mikrotitre plak yöntemi kullanılmıştır. Biyofilm formasyonları negatif kontrol değeri baz alınarak 'biyofilm oluşturmayan =0, zayıf biyofilm = I, orta dereceli biyofilm = II ve güçlü biyofilm =III olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Yapılan çalışma sonrasında 17 adet standart suşun tamamında biyofilm oluşumu gözlenmiştir. Standart mikroorganizmalardan Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Corynebacterium pseudotuberculosis ve Neisseria sicca güçlü biyofilm oluşturmuşlardır. Sonuç: Mikroorganizmaların oluşturdukları biyofilmlerin insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Bu bakımdan biyofilm formasyonlarının anlaşılması ile ilgili yapılacak çalışmalar önemlidir. Çalışmamızda sunduğumuz standart mikroorganizmalara ait biyofilm formasyon verilerinin bu konuda çalışma yapacak araştırıcılara ve konuyla ilgili literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Clinical and Experimental Investigations