Increasing antimicrobial resistance in nosocomial pathogens multidrug resistant extensively drug resistant and pandrug resistant Acinetobacter baumannii
Cem Çelik
Prof. Dr. Mustafa Gökhan GÖZEL
Fatma Dayı
Mustafa Zahir Bakıcı
Nazif Elaldı
Esra Gültürk
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada nozokomiyal enfeksiyonlardan izole edilen Acinetobacter spp. suşlarının antimikrobiyal duyarlılıkları tespit edilerek yıllar içerisindeki direnç değişimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Çalışmamıza 2007-2011 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören ve nozokomiyal enfeksiyon tanısı konulan hastaların klinik örneklerinden izole edilen Acinetobacter spp. suşları alınmıştır. Suşların tanımlanması ve antimikrobiyal duyarlılık testleri Clinical and Laboratory Standards Institute önerilerine göre otomatize sistem kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Klinik örneklerinden izole edilen toplam 454 Acinetobacter spp. suşu çalışmaya dahil edilmiştir. A. baumannii en sık izole edilen Acinetobacter türü olarak saptandı. İmipenem ve meropenem dirençli suş oranı sırası ile % 31.9 ve % 33.7 olarak saptanırken, piperasilin/tazobaktam, seftazidim, sefepim, amikasin, gentamisin, siprofloksasin, levofloksasin ve tetrasiklin direnç oranları sırası ile % 74,4, % 78.0, % 76.7, % 46.6, % 62.4, % 66.8, % 61.3 ve % 53.9 olarak saptandı. Çok ilaca dirençli (MDR), yaygın ilaç dirençli (XDR) ve tüm ilaçlara dirençli (PDR) A. baumannii oranları sırası % 50.2, % 28.5 ve % 14.0 olarak bulundu. Yıllar içindeki MDR, XDR ve PDR suş oranları değişimleri incelendiğinde, özellikle PDR A. baumannii oranının tehlikeli düzeylerde arttığı görüldü.Sonuç: A. baumannii nozokomiyal enfeksiyonlarda en önemli patojenlerden biridir ve tüm antibiyotiklere karşı artan direnç oranları gelecekte daha çok tedavi başarısızlıklarına neden olacağı muhtemeldir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Microbiology and Infectious Diseases