Anti HCV seropozitif kişilerde moleküler HCV RNA test sonuçlarının değerlendirilmesi
Cem Çelik
Prof. Dr. Mustafa Gökhan GÖZEL
F Dayı
R Kaygusuz
Mustafa Zahir Bakıcı
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu araştırmada, Anti HCV pozitif kişilerin HCV RNA viralyük miktarları incelenerek, akut enfeksiyon sonrası iyileşme, kronikleşme, hastaların tedavi yanıtları ve bunların cinsiyet ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Ocak 2005-Aralık 2009 tarihleri arasında CumhuriyetÜniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Klinik Mikrobiyolojilaboratuarlarında, Anti HCV pozitif hastaların moleküler yöntemlerle çalışılan HCV RNA testlerinin sonuçları, laboratuar kayıtlarından geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Bu araştırmada 347 hastanın HCV RNA sonuçları incelendiğinde, Hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonunun oldukça yüksekoranda kronikleşme (%79.0) gösterdiği, hastaların bir kısmının ise (%21,0) herhangi bir tedavi almadan iyileştiği saptanmıştır. Anti HCVtest sonuçları seropozitif olan kadınların %76.1'inde, erkeklerin%82.9'unda HCV RNA testinin pozitif olduğu görülmüş ve HCV RNAtest pozitifliği yönünden cinsiyetler arası farklılık anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Araştırmada tedavi gören 185 hastanın tedavi sürecindeki HCV RNA sonuçları incelendiğinde tedaviye % 56.2 oranında olumlu yanıt alındığı görülürken, hastaların %39.5'inde ise bu tedaviye cevap alınamadığı görülmüştür. Hastaların %4.3'ünde ise relaps geliştiği anlaşılmıştır. Ancak bu tedavi yanıtlarının istatistiksel olarak cinsiyetile önemli bir değişiklik göstermediği tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç: Hepatit C virüsü enfeksiyonunun yüksek oranda kronikleştiğive tedavi başarılarının kısmen yükseltilmiş olmasına rağmen hala arzuedilen düzeyde olmadığı görülmektedir. Bu nedenlerle en önemlinoktanın hastalığın bulaş yollarının iyi bilinmesi ve bulaşın önlenmesiiçin gerekli tüm önlemlerin alınması olduğunu düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Aile Hek Derg