Çeşitli enfeksiyonlarda patojen rolü yeniden önem kazanan Korinebakteri türlerinde antimikrobiyal duyarlılık.
Cem Çelik
Seyit Ali Büyüktuna
Uğur Tutar
Prof. Dr. Mustafa Gökhan GÖZEL
Elif Bilge Uysal
Mustafa Zahir Bakıcı
Klinik örneklerden Korinebakteriler izole edildiğinde klinik önemine karar vermek güç ola--bilmektedir. EUCAST (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) 2014 yılında Ko--rinebakteri izolatları için disk difüzyon yöntemi hakkında klinik sınır değerleri bildirmiştir. Çalışmamızdaçeşitli klinik örneklerden izole edilen Korinebakteriler için bu sınır değerler kullanılarak antimikrobiyal du--yarlılık sonuçları belirlenmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntemler. Çalışmamızda Cumhuriyet ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen klinik örneklerden izole edilen107 Korinebakteri'nin duyarlılık incelenmiştir. İzole edilen bakteriler Microflex LT MALDI--TOF MS (Bru--ker Daltonics, Bremen, Germany) cihazı ile tanımlanmış, Mueller Hinton Fastidious Agar'da (% at kanıve 20 mg/l fs--NAD) EUCAST önerilerine göre disk difüzyon yöntemi ile çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmamızsonucunda çeşitli klinik örneklerden izole edilen 107 izolatın %49,5'i Corynebacterium striatum olarak ta--nımlanmıştır. C. amyloticum, C. propinquum, C. afermentans, C. jeı'keum, C. minitissı'muın, C. urealytı'cumizolatları sırası ile %17,8, %10,3, %8,4, %65, %4,7 ve %2,8 oranlarında tanımlanmışlardır. Korinebakteritürlerinin tamamı vankomisin ve linezolide karşı duyarlı bulunmuştur. Korinebakteri türlerinde diğer an--tibiyotiklere karşı %90 ile %100 arasında direnç oranları belirlenmiştir. Korinebakteri türlerine göre dirençoranlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sonuç: Son yıllarda difteri dışı Korinebakteriler, immun--supresif, uzun süreli invaziv kateterlere maruz kalan hastalarda kan dolaşım enfeksiyonları, endokardit vepnömoni gibi enfeksiyonlarda etken olarak karşımıza çıkabilmektedir. Vankomisin ve linezolid dışındakidiğer antibiyotiklere yüksek direnç oranları, bu bakterilerin çeşitli enfeksiyonlardaki rolünün dikkatle değerlendirilmesini gerektirmektedir.
Dergi Adı Türkiye Klinikleri. Tip Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 06-2016