Habitüel abortuslu hastalarda trombofilinin araştırılması
EMİNLİ İTİBAR
KARA MUSTAFA
YILMAZ ERCAN
ÖGE TUFAN
EVRÜKE CÜNEYT
Amaç: Bu çalışmada tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarda trombofıli faktörlerinin etkisini araştırmayı amaçladık Materyal ve Metod: Çalışmaya Aralık 2004- Mart 2006 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına habitüel abortus tanısı ile başvuran hastalar dahil edilmiştir.Hasta grubu 66, kontrol grubu 74 kişiydi.Kontrol grubunda aynı yaş grubunda, habitüel abortus öyküsü ve sistemik hastalığı olmayan, tromboz açısından bireysel ve ailesel öyküsü olmayan, herhangi bir obstetrik komplikasyon gelişmeden vaginal yolla veya sezaryenle doğum yapmış sağlıklı 74 kadın mevcuttu. Sonuç: Hasta grubunun yaş ortalaması 29,3±5.4, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 27.4±5,2 olup iki grup arasındaki yaş farkı istatiksel olarak anlamlı değildi.Çalışma sonucunda habitüel abortus ve kontrol grupları arasında Protein C ve Antitrombin III (AT III) değerleri açısından anlamlı fark bulunurken, Faktör V Leiden, Protrombin G20210A, MTHFR C677 T mutasyonları ve Protein S değeri arasındaki fark istatiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Tartışma: Maternal trombofililer (Faktör V Leiden,Protrombin G20210A, MTHFR C677 T mutasyonu, Protein C, Protein S ve AT III eksiklikleri) obstetrik açıdan önemlidir. Habitüel abortuslu hastalarda çalışmaların çoğu, Faktör V Leiden ve vasküler plasenta! yetmezlik arasında sıkı bir bağ olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, Antitrombin III ve Protein C hasta grubunda daha düşük düzeylerde bulunmuş ve bu fark istatiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Protein S, Faktör VLeiden, Protrombin G20210A ve MTHFR C677T mutasyonları açısından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Antitrombin III,Değerlendirme çalışmaları,Düşük, tekrarlayan,Faktör V leiden,Protein S,Yaş dağılımı,Protein C,Protrombin
Dergi Adı Zeynep Kamil Tıp Derg
Dergi Tarandığı Indeksler TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, ULAKBİM