Ağrı ilindeki 40 yaş üzeri gebelerin demografik özellikleri
Ercan Yılmaz
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Emrah Töz
Amaç: 35 yaş ve üzeri gebeliklerde “ileri anne yaşı” ifadesi kullanılmaktadır. 40 yaş ve üstü gebelikler için ise “çok ileri anne yaşı” ifadesi kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda Ağrı ilindeki 40 yaş üzerindeki gebelerin demografik özelliklerini tartışmayı amaçladık. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesi. Materyal ve Metod: Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 2004-2007 yıllarında doğum yapmış 40 yaş ve üzerindeki toplam 960 gebe değerlendirmeye alındı. Hasta grubunda bulunan toplam 960 gebe, perinatal ölüm,erken doğum, preeklampsi ve eklampsi varlığı, doğum sırasında gebelik haftaları, doğum şekli,doğum ağırlığı açısından incelenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda yer alan hastaların 114'ü sezaryen ile doğum yaparken, 846'sı spontan vajinal yolla doğum yaptı ( %88-%12). Antenatal ve obstetrik komplikasyonlar değerlendirildiğinde, 26 hastada ablasyo plasenta (%2), 12 hastada preeklampsi ( %1), 26 hastada fetal distres ( %2) ve 94 hastada intrauterin gelişme geriliği( %10) saptanmıştır. Kliniğimizde doğum yapan ileri maternal yaştaki 92 hastada intrauterin eks fetus saptandı. Tartışma: Sonuç olarak ileri anne yaşı gebeliği komplike eden risk faktörlerinden birisidir ve operatif doğum riskini artırmaktadır. Fakat bizim çalışmamızda operatif doğum riski literatüre oranla daha düşük saptanmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Derg