Kliniğimizdeki sezaryen operasyonlarında görülen komplikasyonlar ve olası risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Emel Kıyak Çağlayan
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mustafa KARA
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Yc Gürel
Amaç: Bu çalışmada amaç kliniğimizde sezaryen nedeniyle ameliyat edilen hastalarda cerrahi sonrası komplikasyonlar ve bunlara etkili olabilecek risk faktörlerini literatür eşliğinde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2007-Aralık 2009 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde sezaryen ile doğumu gerçekleştirilen 687 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Olgular yaş, anestezi şekli, ameliyat zamanı, daha önceki sezaryen durumu, gelişen komplikasyonlar ve bunlara etkili faktörler açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 25,1±5,8 yıldır. Gravide ortalaması: 2,3±1,4, parite 1,1±1,2 dir. Hastaların %54’üne spinal, %46’sına genel anestezi uygulandı. Olguların 513’ü (%74,7) acil şartlarda 174’ü (%25,3) elektif koşullarda operasyona alınmıştır. Sezaryen sayısına göre hastalar değerlendirildiğinde hastaların 448’ine (%65,2), 239’una (%34,8) tekrarlayan sezaryen uygulanmıştır. Ameliyat sonrası komplikasyon oranı %11,2 ve ortalama hastanede yatış süresi 2,28±1,54 gündür. Sonuç: Hastanemizde yapılan sezaryen operasyonları sonrası en sık görülen komplikasyon kanama olmuştur. Genel komplikasyon oranımız literatüre göre daha düşük bulunmuştur. Bunun nedeni olarak riskli hastaların ileri merkezlere sevkinin komplikasyon oranımızın düşük çıkmasında rol oynayabileceğini düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bakırköy Tıp Derg