Yozgat ilinde yaşayan kadınların kullandığı kontraseptif yöntemler
Emel Kıyak Çağlayan
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mustafa KARA
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Nilden Aslan
Amaç. Bu çalışmanın amacı Yozgat il merkezinde yaşayan kadınların aile planlaması hakkındakibilgi düzeylerini ve kullanılan doğum kontrol yöntemlerini belirlemektir. Yöntemler. ÇalışmaEkim 2010-Temmuz 2011 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinebaşvuranlar arasından çalışmaya katılmayı kabul eden 441 hastaya anket yöntemi uygulanarakyapıldı. Anket formları hemşire tarafından karşılıklı görüşme ile dolduruldu. Bulgular. Çalışmayakatılan hastaların ortalama yaşı 34,27±9,3, gravidası 2,70±1,86, paritesi 2,00±1,5, düşük sayısı0,30±1,2 ve yaşayan çocuk sayısı 2,05±1,25 olarak bulundu. Hastaların %72,4ü kontraseptifyöntem kullanmaktaydı. En sık kullanılan kontraseptif yöntem %41 ile Rahim İçi Araç (RİA)olarak saptandı. İkinci ve üçüncü en sık kullanılan yöntemler sırasıyla geri çekme (% 23) vekondom (%19,5) idi. Yöntem kullanmayanların oranı %27,6 idi ve bunun en sık sebebi olarak%17,7 ile çocuk sahibi olma isteği gelmekteydi. Sonuç. Çalışmamızda herhangi bir aileplanlaması yöntemi kullanma oranı %72,4 olup, en fazla tercih edilen yöntem RİAdır. Çalışmayakatılanlar arasında aile planlaması konusundaki bilgi sahibi olma düzeyi %88,2 bulunmuştur.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Cumhuriyet Tıp Derg