Rahim İçi Araç ve Kronik Hastalıkların Servikal Sitolojiye Etkisi
Ebru Süsem
Selda Seçkin
Yaprak Üstün
Amaç: Çalışmamızın amacı Bozok Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran hastalardan alınan PAP smear sonuçlarının, yaş,parite, eğitim durumu, kronik hastalıklar ve rahim içi araç (RİA) ile olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: 20112013 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran 432 hastanın PAP smear sonuçları incelendi. Hastaların yaşı, paritesi, eğitim duru- mu ile kronik hastalık (hipertansiyon, diabet, astım, konjestif kalp yetmezliği, hiperkolesterolemi, guatr) kronik hastalık olup olmadığı ve RİA kullanıp kullanmadığınot edildi. Smear sonuçları 2001 Bethesda sistemine göre değerlendirildi. Bulgular: Toplam 432 hastadan smear alındı. Hastaların ortanca yaşı 43.1 yıl (18-84), gravidası 4.1 (0-15), parite 3.05(0-13) olarak saptandı. Alınan smearler- den 415i ILM(-) (intraepitelyal lezyon veya malignite yönünden negatif) saptandı. Bunların içerisinden 294ü (% 67) ILM(-) inflamasyonlu, 30u (%7.6) ILM(-)atrofik geri kalan 91 i yalnızca ILM(-) idi. Geriye kalan ILM(+) 17 smearden 1i (%0.2) ASCUS, 8 i(%1.7) ASC-H, 5(%1.2) LGSIL, 3ü (%0.7) HGSIL olarakdeğerlendirildi. RIA kullanımının smear sonuçlarını etkilediği saptandı (p=0.03). Sonuç: Çalışma sonucunda smear sonuçları ile RİA kullanımı arasında anlamlı ilişki saptanırken kronik hastalıklar ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Jinekol - Obstet ve Neonat Tıp Derg