Gebelikte Tanısıs Konulan Memenin İnvazif Duktal Karsinomu Olgu Sunumu
Levent Seçkin
Prof. Dr. Mustafa KARA
Yaprak Üstün
Gebelikte meme patolojilerinin tanısı ve tedavisi zordur. Bu olgu sunumunda gebelikte tanı alan invazif duktal kanser olgusu sunulmuştur. 33 yaşında kadın hasta G2P1Y1, yaklaşık gebeliğinin 8.haftasından itibaren memelerde hassasiyet, koltuk altında şişlik ve ağrı, ara ara meme başından kahve renkli akıntı şikayeti olması nedeniyle polikliniğimize başvurdu. Sol memede saat 3 lokalizasyonundaki kitleden yapılan ince iğne aspirasyon biopsisi sonucu invazif duktal karsinom ile uyumlu saptandı. Hastaya neoadjuvan kemoterapi (4 kür siklofosfamid- adriamisin- 5-Florourasil, FAC) protokolü verildi. Son kemoterapi dozundan 3 hafta sonra 37.gebelik haftasında ağrılı eski sezaryen makat geliş tanıları ile C/S abdominal ile 2780 gr canlı erkek bebek doğurtuldu. Kanser kemoterapisi alan hastalarda 2. ve 3. trimesterde fetusun detaylı ultrason taraması yapılmalıdır. Abortus riskini önlemek için kemoterapi 2. trimesterde uygulanmalıdır. Doğum zamanlaması fetus ve annenin durumuna göre ayarlanmalıdır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Jinekol - Obstet ve Neonat Tıp Derg