The Smoking Awareness and Rates During Pregnancy
Prof. Dr. Mustafa KARA
Ethem Serdar Yalvaç
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Sigara, modern zamanın ölümcül bir silahı olarak kabul edilebilir. Önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Fakat tüm zararlı etkileri bilinmesine rağmen gebelikte dahi kullanımı devam etmektedir. Bu çalışma, zaman içinde değişkenlik gösterebilen bu davranışın gebelikteki durumunu belirlemek ve ilişkili olabileceği parametrelerle değerlendirmek üzere planlanmıştır. Çalışmamıza üniversitemiz kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalına başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 338 gebe katıldı. Katılımcılara demografik özellikleri ile sigara içme davranışı ve farkındalığı hakkında 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Sigara içme oranı gebelik öncesi %15,7 ve gebelik sırasında %10,6 olarak saptandı. Eğitim ve gelir düzeyi ile sigara içme oranı arasında bir ilişki saptanmadı (sırasıyla p=0,177, p=0,490). Gebelik sırasında sigara içen kadınların sigara miktarlarını ve markalarını değiştirmedikleri görüldü. Pasif sigara içme oranı %37 idi. Katılımcıların %65,4'ü sigara içmenin zararları hakkında hekimler tarafından bilgilendirildiğini belirtti.Ülkemizde M-POWER kriterleri yerine getirilmesine rağmen, sigara tüketimi hala yüksek seviyelerdedir. Sigara ile mücadelede sağlık profesyonellerinin yanında televizyon, internet, yazılı ve görsel medya da daha etkili bir rol oynamalıdır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ADDICTA: The Turkish Journal on Addictions
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index
Makale Dili İngilizce