The relationship between oxidative stress and preeclampsia. The serum ischemia-modified albumin levels and thiol/disulfide homeostasis
Taylan Onat
Demet Aydoğan Kırmızı
Emre Başer
Müjgan Ercan Karadağ
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Melike Demir Çaltekin
Serenat Yalçın
Prof. Dr. Mustafa KARA
Deniz Esinler
Ethem Serdar Yalvaç
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Preeklampsi (PE) gebeliğin tehlikeli bir komplikasyonudur ve hala anne-fetal morbidite ve mortalitenin ana nedenidir. Etiyoloji büyük ölçüdebilinmemektedir, ancak oksidatif stres aracılı bir enflamasyon ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı oksidatif stres ve preeklampsi arasındaki ilişkiyive preeklampsi öngörüsünde serum iskemi modifiye albümin (İMA) düzeyi ve tiyol/disülfit dengesi gibi oksidatif stres göstergelerinin kullanılabilirliğiniaraştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 47 preeklamptik ve 57 sağlıklı gebe dahil edildi. Serum İMA, natif (doğal) tiyol, total tol ve disülfit düzeyleri ölçüldü.Optimal cut-off değerleri alıcı işletim karakteristiği eğrisi analizi ile belirlenmiştir. Bulgular: Anne yaşı, vücut kitle indeksi, gravida ve parite arasında fark bulunmadı. Preeklamptik hastalarda disülfit ve İMA düzeyleri yüksek olduğundanatif ve total tiyol düzeyleri düşük bulundu (p<0,05). İMA seviyesi albümin seviyesi (İMAR) ile düzeltildiğinde, iki grup arasındaki anlamlı fark ortadan kayboldu. Ayrıca natif ve total tiyol konsantrasyonlarının sistolik ve diyastolik kan basıncı ile ilişkili olduğu bulundu. Preeklampsi tahmini için optimal cut off değerleri; natif tiyol için 178,45 µmol/L (%72 sensitivite ve %83 spesifite), total tiyol için 232,55 µmol/L (%75 sensitivite ve %85 spesifite) ve disülfitiçin 29,05 umol/L (%65 sensitivite ve %72 spesifite) olarak hesaplandı. Sonuç: Tiyol/disülfit dengesi preeklampsinin patogenezinde rol oynayabilir ve preeklampsi için biyolojik bir belirteç olarak kullanılabilir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Obstetrics and Gynecology