İNFERTİLİTENİN SOSYOKÜLTÜREL VE EKONOMİK DURUMLA İLİŞKİSİ
Prof. Dr. Mustafa KARA
Ethem Serdar Yalvaç
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı; infertil ve fertil kadınların sosyokültürel ve ekonomik durumlarını karşılaştırmak, bu etkilerin infertilite etyolojisindeki yerini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi jinekoloji polikliniğine başvuran 64 infertil ve65 infertil olmayan toplam 129 kadına anket uygulanmıştır. Bu anket yaş, meslek, eğitim ve gelir düzeyiyanında aile tipi, ilişki sıklığı, infertilite süresi, ovulasyon zamanı farkındalığı ve stres düzeyini sorgulayan 16sorudan oluşmaktadır.Bulgular: İnfertil kadınların yaş ortalaması 27.8±5.2, kontrol grubunun 32.0±5.1 idi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p<0.001). İnfertil kadınların ortalama evlilik süresi kontrol grubunagöre anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0.001). İnfertil kadınların infertilite süresi ortalama 3.2±2.7 yılolarak bulundu. Aile tipi değerlendirildiğinde infertil grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazlaoranda geniş aile yapısı mevcuttu (p=0.021). Katılımcıların ovulasyon zamanı farkındalığı infertil grupta istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek saptandı (p=0.002).Sonuç: Çalışmamızda özellikle yaşam tarzı geniş aile yapısında olanlarda, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi düşükolanlarda infertilitenin daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle, yaşam tarzında yapılacak bazıdeğişiklikler, eğitim düzeyinin ve gelir düzeyinin artışı infertilite sıklığında azalmaya neden olabilir.
Dergi Adı Bozok Tıp Dergisi
Basım Tarihi 12-2019