KLİNİĞİMİZDE HELLP SENDROMU TANISI ALAN OLGULARIN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
Demet Aydoğan Kırmızı
Emre Başer
Taylan Onat
Melike Demir Çaltekin
Prof. Dr. Mustafa KARA
Ethem Serdar Yalvaç
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimize başvuran pre-eklampsi vakalarından HELLP sendromu gelişen olgularınklinik, biyokimyasal değişikliklerinin, maternal ve fetal komplikasyonlarının incelenmesidir.Gereç ve Yöntemler: Ocak 2017-Mart 2019 tarihleri arasında Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklarıve Doğum kliniğinde yatırılan 56 pre-eklamptik hastadan HELLP sendromu gelişen olgular retrospektif olarakincelendi. Tüm olguların klinik, laboratuvar parametreleri, fetal ve maternal komplikasyonları değerlendirildi.Bulgular: Kliniğimizde yatırılan 56 pre-eklamptik gebenin 22 ‘si ağır (% 39,2) , 34’ü (% 60,8) hafif pre-eklampsiidi. Şiddetli pre-eklampsi vakalarından 3 tanesinde HELLP sendromu geliştiği saptandı. HELLP Sendromugelişen 3 vakamızın yaşları 33,31 ve 26 idi. Hastalardan ikisi multipardı. Primigravid olan hastamız 20.gebelikhaftasında bulunmaktaydı. Diğerleri 38 ve 36. gestasyonel haftalarda idi. Ortalama vücut kitle indeksi değerleri28.1 idi. Trombosit sayısı tüm hastalarda <100.000 mm3 idi. Ortalama AST , ALT ve LDH değerleri sırasıyla266.66 IU/L, 432 IU/L, 1006.66 IU/L idi. Çalışma dönemimizdeki pre-eklampsi insidansı % 5.6, HELLP insidansı% 0.3 olarak saptandı. Maternal ve fetal mortalite gözlenmedi.Sonuç: Gebeliğin hipertansif hastalıkları maternal ve fetal komplikasyonlar gelişmesine neden olabilir. HELLPsendromu tüm obstetrisyenlerin erken tanı koyması gereken ve hızlı tedavi gerektiren önemli bir obstetrikkomplikasyondur.
Dergi Adı Bozok Tıp Dergisi
Basım Tarihi 12-2019