ÖĞRETMENLERİN OKUL KALİTESİNİ ALGILAMALARINDAKİ FARKLILIKLAR
MUSTAFA TÜRKYILMAZ
ZAFER KUŞ
Bu arastırma; ögretmenlerin kaliteli okul kavramı ile ilgili algılarının belirlenmesi amacıyla gerçeklestirilmistir. Bu amaçla, çalısmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıs ve bu çalısma 2008-2009 egitim ögretim yılında Kırsehir il merkezindeki ilkögretim ve ortaögretim okullarında çalısan ögretmenlerle yürütülmüstür. Arastırmada arastırmacı tarafından gelistirilen anket formu ölçme aracı olarak kullanılmıstır. 52 maddeden olusan Anketin Cronbach Alpha iç güvenirlik katsayısı .96 olarak hesaplanmıstır. Ögretmenlerin görüslerinin belirlenmesinde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( X ) ve standart sapma (ss) degerleri kullanılarak bulgular kısmı olusturulmustur. Ayrıca ögretmenlerin anket maddelerine verdikleri yanıtların yorumlanmasında besli degerlendirme ölçegi kullanılmıstır. Arastırma bulguları sonucunda, ögretmenlerin okul kalitesini algılamalarında cinsiyetin ve kıdemin etkili olmadıgı görülmektedir. Ancak ögretmenlerin çalıstıkları kurumlara göre kalite algılarında anlamlı farklılıgın oldugu tespit edilmistir. Ayrıca, ortaögretimde çalısan ögretmenler ile ilkögretimde çalısan ögretmenler arasında“belirginlik ve paylasımcılık”, “yüksek standartlar”, “okul liderligi, “iletisim ve is birligi”, “müfredat, egitim ve degerlendirme”, “ögrenme ortamı”, “veli ve okul çevresinin katılımı”, okul kalite nitelikleri açısından ilkögretimde çalısanlar lehine anlamlı bir farklılık görülmüstür.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Egitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, EBSCO, ASOS, DOAJ ve Türk Eğitim İndeksi