Kawasaki hastalıgı 13 vakanın degerlendirilmesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Velat Şen
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Kawasaki hastalığı, ülkemizde seyrek tanı alan birvaskülittir. Bu çalışmada Kawasaki hastalığı tanısı alan13 çocuk olgunun klinik ve laboratuvar bulguları ile izlemsonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Kawasaki hastalığı tanısı tanı kriterlerine dayanarak kondu. Hastaların anamnezi alındıktan vefizik muayeneleri yapıldıktan sonra, biyokimyasal testlerve tam kan sayımı yapıldı ve akut faz belirteçleri ölçüldü. Ayrıca, idrar tetkiki ve enfeksiyon araştırması yapıldı.Hastaların tümüne ekokardiyografi yapıldı. Tedavi olarakintravenöz immunglobulin (IVIG, 2 g/kg) verildi ve asetilsalisilik asit (100 mg/kg) başlandı.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 8’i erkek, 5’i kızidi. Hastaların yaş ortalaması 3,3±1,6 yıl (aralık, 1,5-7 yıl)olup, 12 hasta beş yaş veya altında idi. Başvuru anındahastaneye başvurmadan önceki ortalama tanı gecikmesi süresi 14,2±10,6 gün (ortanca 14 gün, aralık 6-35) idi.Yüksek ateş tüm hastalarda mevcut olup, vücutta döküntü 11/13 hastada, lenfadenopati 9/13’ünde, el ve ayaklarda soyulma 5/13’ünde, konjonktivit ve ağız mukozasındakızarıklık 5/13 hastada mevcuttu. Beş hastada artrit, birerhastada konvülziyon ve solunum sıkıntısı saptandı. Beşhastada ekokardiyografik incelemede ana koroner arterde genişleme saptandı. Hastaların tümüne asetil salisilikasit ve intravenöz immunglobulin (İVİG) tedavileri başlandı. Hastalarda ateş ve diğer klinik ve laboratuvar anormallikler tamamen düzeldi, ancak iki hastada İVİG tedavisine rağmen koroner arter genişlemesi sebat etti.Sonuç: Kawasaki hastalığı seyrek görüldüğü için sıklıklatanıda gecikme olmakta ve koroner arter tutulumu her zaman düzelmeyebilmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Dicle Tıp Dergisi