Pediatrik ürolitiyazis 342 hastaya ait verilerin değerlendirilmesi
Prof. Dr. Ali GÜNEŞ
Servet Yel
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Üriner sistem taş hastalığı (ÜSTH), çocuklarda ilerleyici renal hasar oluşturabilen önemli bir hastalıktır. Buçalışmada pediatrik ÜSTH’nın klinik özelliklerini ve olası risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. On yıllık sürede izlenen 205’i erkek (%59.9), 137’si kız (%40.1) olmak üzere, toplam 342 ürolitiazisli çocuğa aitveriler retrospektif olarak incelendi. Başvuru esnasında hastaların ortalama yaşı 7.2±5.1 yıl idi. İlk başvuruda 79 hastada (%23.1) böbrek yetmezliği olup bunların %79’u prerenal ve % 21’i çift taraflı taş tıkamaya bağlı postrenal böbrek yetmezliği idi. Taş yerleşimi sayıve oranları: 124 hastada (%36.6) sağda, 98 hastada (%28.7) solda ve 120 hastada (%35.1) çift taraflı idi. Taşların %89.6’sı böbrekte ve pelviste bulunuyordu. Ailede taş hastalığı öyküsü 87 hastada (%25.4) mevcuttu. Hastaların öneçıkan başlıca şikayetleri; karın ağrısı (% 64.3), huzursuzluk (% 58.2), ağrılı idrar yapma (% 48.7) ve renal kolik (%32.4) idi. İdrar tetkikinde; lökositüri % 46.2, hematüri %43.6, proteinüri %32.2 ve kristalüri %18.1 oranlarındagörüldü. İdrar kültürlerinde en sık (%65.4) E.coli üredi. Taş analizi yapılan hastalarda en sık kalsiyum oksalat taşına(% 58.0) rastlandı. İdrar tetkikleriyle saptanan en sık risk faktörleri: hiperkalsiüri (%25.4) ve hipositratüri (%14.0) idi. Hastaların %26.3’inde ilave üriner sistem anormalliğine rastlandı.Ürolitiyazis; tıkayıcı üropati sonucu akut böbrek yetmezliği yapabilmesi nedeniyle önemlidir. Ürolitiyazis tanısı alançocuklar da metabolik çalışmalar yapılmalı ve bu çocuklarda ilave üriner sistem anomalileri de araştırılmalıdır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Düzce Tıp Fakültesi Dergisi