img
Coğrafi İşaret Olarak Karaman Divle Tulum Peyniri     
Yazarlar
Doç. Dr. Mustafa KAN Doç. Dr. Mustafa KAN
Türkiye
Bülent Gülçubuk
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Arzu BERBER Doç. Dr. Arzu BERBER
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Murat Küçükçongar
Özet
Türkiye, sahip olduğu ürünlerle, benzersiz doğa, kültür ve sanat zenginlikleriyle zengin bir coğrafi ürün çeşitliliğine sahiptir.Aynı zamanda,her yörenin, ilin, hatta her ilçenin kendine özel bir ürünün üretim kaynağı olduğu ve bu ürün ile özdeşleştiği ender ülkelerden biridir.Türkiye’ye özgü birçok ürün, kendilerine kaynak olan coğrafi bölge adları ile anılıp, tanınmaktadır. Yasal zemini 1995 yılına dayalı olan Türkiye’de coğrafi işaret koruması sayesinde 2009 yılı sonu itibari ile 119 adet ürün koruma altına alınmış ve bunların dışında 111 adet ürün de başvuru sürecinde değerlendirilmektedir.Karaman Divle Tulum Peyniri, kendine has özellikler taşıyan ve 2007 yılında Coğrafi İşaret için başvurusu yapılmış fakat başvurusu reddedilmiş olan özel bir “obruk peyniri” dir. Divle Tulum Peyniri, olgunlaşma yerinin kendine has özelliği sayesinde peynire farklı bir tat ve aromaya sahiptir.Bu araştırmada, Karaman Divle Tulum Peyniri’nin arz zinciri ve bu zincirde yer alan önemli aktörlerin rollerinin belirlenmesi, Divle TulumPeyniri’nin SWOT Analizi yapılarak bu peynirin bölge için öneminin ve bu ürünün yörenin ekonomik kalkınmasına olası katkılarının ortayakonulması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Dergi ISSN 2147-7833
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2010
Cilt No 12
Sayı 19
Sayfalar 15 / 23
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 22
Google Scholar 69

Paylaş