Süt çocuğunda tekrarlayan akciğer enfeksiyonunun nadir bir nedeni Akalazya
Mehmet Fuat Gürkan
Prof. Dr. Ali GÜNEŞ
Ayfer Gözü Pirinççioğlu
Halil Kocamaz
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Servet Yel
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Akalazya, alt özofagus sfinkterinde relaksasyon bozukluğu ile karakterize çocukluk çağında nadir görülen bir hastalıktır. Bu yazıda kusma, öksürük, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, ağırlık artımında duraklama semptomlarıyla yatan 18 aylık bir akalazya olgusu sunuldu ve konu ile ilgili literatür gözden geçirildi. Olgu sunumu: Daha önce üç kez farklı hastanelerde tekrarlayan akciğer enfeksiyonu nedeniyle yatırılarak tedavi gördüğü belirtilen hastanın toraks bilgisayarlı tomografisinde özofagusun geniş görüntülenmesi üzerine yapılan kontrastlı radyolojik inceleme sonucunda akalazya tanısı kondu. Sonuç: Sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonu nedenleri arasında nadir bir çocukluk çağı hastalığı olarak bilinen akalazyanın da düşünülmesi gerekir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Genel Tıp Dergisi