Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Tarafından Desteklenen Projelerin İstihdam Yaratma Açısından Değerlendirilmesi
Bülent Gülçubuk
Özdal Köksal
Yener Ataseven
Umut Gül
Doç. Dr. Mustafa KAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Türkiye genelinde 42 ilde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2011-2014 yılları arasında desteklenen ve hayata geçen proje sonuçlarının istihdam özelinde değerlendirilmesi bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Bu çalışma eksploratif bir nitelik taşımaktadır. Daha önce benzer biçimde ulusal ölçekte bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Araştırmanın örneklemini bu projelerden seçilen 145 proje oluşturmaktadır. Bu amaçla, 16 ilde 145 proje faydalanıcısı ile yüz yüze görüşme yoluyla anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada, TKDK destekleri ile genel anlamda istihdamda 3.5 katlık bir artış sağlandığı ve en yüksek artışın ise 34.2 kat ile broyler yetiştiriciliğinde olduğu görülmüştür. Bunların yanında, tedbirler bazında en fazla istihdamın besi hayvancılığında olduğu, bunu broyler yetiştiriciliğinin takip ettiği tespit edilmiştir. İstihdama ilişkin bir diğer önemli bulgu da bir kişinin istihdam maliyeti ile ilgilidir. TKDK projeleri ile bir kişiye istihdam yaratmanın ortalama maliyeti 153.466 TL olarak bulunmuştur. Yatırım desteklerinin verilmesinde, bölgeler arası farklılıklar dikkate alınırken, küçük aile çiftçiliğinin sürdürülebilirliğini sağlayacak desteklerin de verilmesi gereklidir. İstihdam yaratılması açısından ise yapılacak yatırımlarda yerel işgücünün kullanılmasına ağırlık verilmeli ve gerekirse bu bir önkoşul olarak kabul edilmeli ve böylece işgücü kapasitesinin artırılması yoluna gidilmelidir.
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University
Basım Tarihi 01-2017