img
Orta Kızılırmak Vadisi’nde Üretici Şartlarında Yerel Kuru Fasulye Popülasyonlarının Doğal Kaynak Ekonomisi Açısından Genel Değerlendirilmesi      
Yazarlar
Doç. Dr. Mustafa KAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ömer Sözen
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Arzu BERBER
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ufuk Karadavut
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Ana vatanı olmadığı halde kuru fasulye için mikro gen merkezlerinesahip olan Türkiye, hem genetik çeşitlilik hem de yemek kültürüaçısından önemli bir ülkedir. Araştırmada Türkiye’de kuru fasulyeiçin önemli bir yere sahip olan Orta Kızılırmak Vadisi’nde yerel kurufasulye popülasyonları (YKFP) üretimi yapan 140 üretici ile yüz yüzegörüşülerek anket soru formları doldurulmuştur. Üreticiler tarla tipiüretim (TTÜ) yapan ve bahçe tipi üretim (BTÜ) yapanlar olarak ikigruba ayrılmıştır. Bu çalışma ile YKFP üreticilerinin bupopülasyonları tercih nedenleri ve üretmiş oldukları YKFP’nin genelkarakteristikleri ortaya konulmuştur. Ayrıca üreticilerin bu tür yerelürünlere ekonomik (kırsal kalkınmanın ekonomik boyutu) ve genetikkaynak (doğal kaynak) açısından bakış açıları araştırılmıştır. Sonuçolarak, araştırma bölgesinde üreticilerin iki yıllık üretim dönemlerideğerlendirilmiş ve yerel kuru fasulye ekim alanında daralmanınolduğu (yaklaşık %50) tespit edilmiştir. Yerel popülasyonların vegenetik kaynakların korunmasında küçük çiftçilerin önemli roloynadığı ve daha hassas oldukları ve bu değerlerin korunmasında vesürdürülebilir kullanımında ekonomik potansiyeli göz önüne alançalışmalara ve politikalara ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTarım ve Doğa Dergisi
Dergi ISSN 2619-9149
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2019
Cilt No 22
Sayı 3
Sayfalar 389 / 398
Doi Numarası 10.18016/ksutarimdoga.vi.500621