Orta Kızılırmak Vadisi’nde Üretici Şartlarında Yerel Kuru Fasulye Popülasyonlarının Doğal Kaynak Ekonomisi Açısından Genel Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Mustafa KAN
Ömer Sözen
Doç. Dr. Arzu BERBER
Ufuk Karadavut
Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR
Ana vatanı olmadığı halde kuru fasulye için mikro gen merkezlerinesahip olan Türkiye, hem genetik çeşitlilik hem de yemek kültürüaçısından önemli bir ülkedir. Araştırmada Türkiye’de kuru fasulyeiçin önemli bir yere sahip olan Orta Kızılırmak Vadisi’nde yerel kurufasulye popülasyonları (YKFP) üretimi yapan 140 üretici ile yüz yüzegörüşülerek anket soru formları doldurulmuştur. Üreticiler tarla tipiüretim (TTÜ) yapan ve bahçe tipi üretim (BTÜ) yapanlar olarak ikigruba ayrılmıştır. Bu çalışma ile YKFP üreticilerinin bupopülasyonları tercih nedenleri ve üretmiş oldukları YKFP’nin genelkarakteristikleri ortaya konulmuştur. Ayrıca üreticilerin bu tür yerelürünlere ekonomik (kırsal kalkınmanın ekonomik boyutu) ve genetikkaynak (doğal kaynak) açısından bakış açıları araştırılmıştır. Sonuçolarak, araştırma bölgesinde üreticilerin iki yıllık üretim dönemlerideğerlendirilmiş ve yerel kuru fasulye ekim alanında daralmanınolduğu (yaklaşık %50) tespit edilmiştir. Yerel popülasyonların vegenetik kaynakların korunmasında küçük çiftçilerin önemli roloynadığı ve daha hassas oldukları ve bu değerlerin korunmasında vesürdürülebilir kullanımında ekonomik potansiyeli göz önüne alançalışmalara ve politikalara ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTarım ve Doğa Dergisi