DUYGUSAL ZEKÂ VE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİLERİNARAŞTIRILMASI SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÖRNEĞİ
Şebnem Aslan
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, sağlık çalışanlarında duygusal zekâ ile tükenmişlik arasındaki ilişki araştırıl-mıştır. Araştırma kapsamına Konya’da çalışan 310 sağlık personeli alınmıştır. Verilerin toplanma-sında duygusal zekâ ve tükenmişlik ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları; duygusal zekânın dört boyutunun, tükenmişliğin duyarsızlaşma boyutuyla negatif yönlü; kişisel başarı boyutuyla pozitif yönlü ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca EQ’nun pozitif duygusal yönetim ve empatik duyarlılık boyutları, tükenmişliğin duygusal tükenme boyutuyla negatif ilişki göstermiştir. Son olarak duygusal zekâ ve tükenmişlik boyutlarında cinsiyet ve yaş değişkenleri açılarından farklılık bulunmamıştır.
duygusal zeka ölçeği,tükenmişlik,sağlık sektörü,duygusal zeka
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCOhost, EconLit, ULAKBİM