HASTANE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASINDA SAĞLIK BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ VERİ ZARFLAMA ANALİZİNE DAYALI BİR UYGULAMA
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Bu çalışma ülkemizdeki üniversite hastanelerinin etkinlik düzeylerinin saptanması ve hastanelerin etkinlik düzeylerinin artırılmasında sağlık bilişim sistemlerinin (SBS) öneminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamına 32 üniversite hastanesi alınmıştır. Hastanelerin etkinlik düzeylerini ölçmek için Veri Zarflama Analizi tekniğinden faydalanılmıştır. VZA yöntemiyle toplam etkinlik (CRS), teknik etkinlik (VRS) ve ölçek etkinliği olmak üzere üç farklı etkinlik skoru hesaplanmıştır. Etkinlik skorları ile SBS yatırımları arasında Mann-Whitney U testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular SBS’nin üniversite hastanelerinin etkinlik düzeyinin artırılmasında pozitif yönde etki yaptığını, SBS yatırımı yüksek olan hastanelerin düşük olan hastanelere oranla daha etkin çalıştığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca SBS hastanelerdeki çıktıların artırılmasında da önemli bir rol oynamaktadır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Verimlilik Dergisi