COMPARATİVE ANALYSİS OF USİNG 112 EMERGENCY AMBULANCE SERVİCES İN TURKEY AND THE PROVİNCE OF KONYA
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Şükrü Anıl Toygar
Mehmet Yorulmaz
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait Türkiye geneli ve Konya ili, 112 acil ambulans hizmetleri kullanımının karşılaştırmalı analizinin yapılması amaçlanmıştır. Metod: Geriye dönük bulguları tanımlayıcı türde bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın değişkenleri ambulans sayısı, acil çağrının nedeni, vaka sayısı, ambulans ekibinin ön tanıları ve ekip müdahalesinin sonuçlanması durumudur. Bulgular: Üç yıllık ambulans çağrı nedenleri incelendiğinde, tıbbi amaçlı çağrıların yaklaşık %70’lik bir paya sahip olduğu görülmektedir. İkinci en yüksek orana sahip çağrı nedeni ise trafik kazalarıdır. Türkiye ve Konya verileri incelendiğinde ön tanı nedenleri arasında incinme en yüksek orana sahip olmasına rağmen düşüş göstermektedir. 2009 yılındaki her dört çağrıdan bir tanesi bir hastaneden diğerine nakil olarak sonuçlanmıştır. Sonuç: Ambulans kullanımıyla ilgili sonuçlar incelendiğinde, değerlendirmeye alınan her kıstas için Konya ili ya ülke ortalamasına yakın, ya da ortalamanın üzerinde sonuçlara sahiptir. 112 hizmetlerinin kalitesinin değerlendirilmesinde ambulans ekibi tarafından sunulan hizmetlerin niteliği önem arz etmektedir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı EUROPEN JOURNAL OF GENERAL MEDICINE
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index, CrossRef, Bioline International, Chemical Abstracts Service, CINAHL Information System, EBSCO, Swets Information Services, Index Copernicus, SCOPUS, EMBASE, Turkiye Citation Index and TUBITAK ULAKBIM Turkish Medical Database.
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2011