The Attıtudes About Law Number 4207 Among Health Admınıstratıon Students
Rabia Kahveci
Meryem Askin
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Amaç: “Ulusal Tütün Kontrol Programı”, Sağlık Bakanlığı tarafından 4207 sayılı kanunda değişiklik yapılarak 2009 yılında geliştirildi ve tüm kapalı alanlar dumansız hale getirildi. Halkın bilinçlendirilmesi için “Dumansız Hava Sahası” sloganıyla ulusal medya kampanyası başlatıldı. Çalışmamızın amacı, “Dumansız Hava Sahası” uygulamasından dört yıl sonra Türkiye'deki bir üniversitede, sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin sigara kullanma durumlarını ve 4207 sayılı kanun hakkındaki tutumlarını belirlemektir.Yöntem: Bu çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilen 33 sorudan oluşan bir anket ve sigara kullananların bağımlılık düzeylerini saptamak için Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Ölçeği kullanıldı.Bulgular: İkiyüz kırk dört öğrencinin %62'si kadındı. Öğrencilerin %3,3'ü sigarayı bırakmıştı ve %10,7'si aktif sigara kullanıcısıydı. Kadınların %5,2'si ve erkeklerin %19,3'ü sigara kullanmaktaydı. Sigara kullananların %87,5'i sigara kullanma alışkanlığının zararlı olduğunu düşünmekteydi. Öğrencilerin %41,4'ü 4207 numaralı yasanın genel olarak toplum tarafından kabul edildiğini düşünüyordu.Sonuç: Sağlık yöneticilerinin sigara içme sıklığının azaltılması ve 4207 sayılı kanun hakkında farkındalıklarının arttırılması sağlık politikasının uygulanabilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle araştırmamızın bu konuyu vurgulaması ve 4207 sayılı yasa hakkında farkındalığı arttırması önem taşımaktadır.
Dergi Adı Eurasian Journal of Family Medicine
Basım Tarihi 06-2020