Özel Hastane İşletmeciliğinin Mevcut Durumu ve Geleceği: Konya Örneği
Fatma Özlem Yılmaz
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Bu çalışma ile özel hastane işletmeciliğinin mevcut durumunun incelenmesi ve geleceğine ilişkinöngörülerde bulunulması amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı özelliklere sahip nitel biraraştırmadır. Nitel araştırma, sosyal olguları bağlı bulundukları çevre içerisinde araştırmayı veanlamayı ön plana alan bir yaklaşımdır. Araştırma deseni olarak ise olgubilim tercih edilmiştir. Buaraştırmada özel hastane işletmelerinin yöneticilerinin deneyimleri ve bakış açıları yoluyla, özelhastanelerin durumları ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilmesi hedeflenmiştir. Araştırma Konya’dabulunan özel hastane statüsünde faaliyet gösteren hastanelerde görev yapan başhekim ve hastanemüdürleri ile görüşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak konu ile ilgililiteratürden ve uzman görüşlerinden yararlanılarak oluşturulan yarı yapılandırılmış bir görüşmeformu kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen ses kayıtları önce yazılı hale getirilmiş olup, sonrakonulara göre ayrıştırılmıştır. Ayrıştırılan veriler üzerinde tematik analiz metodu uygulanmıştır.Analiz sonucunda özel hastanelerin güncel durumu, sorunları, gelişmiş ülkeler karşısındaki durumu,gelecekte nasıl bir ilerleme göstereceği konusundaki öngörüler ve gelişmesi için sunulan önerilerbaşlıkları altında alt temalara ayrıştırılarak yorumlanmıştır.
Dergi Adı Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Basım Tarihi 12-2018
Makale Linki http://www.saglikidaresidergisi.hacettepe.edu.tr/tr/menu/dergi_son_sayi-10