Müşteri Değerlendirmeleriyle Esnaf ve Sanatkârların Ahilik Değerlerine Sahiplik Düzeylerinin İncelenmesi (Kırşehir Örneği)
Rüştü Yeşil
Öğr. Gör. Mustafa ASLANDEREN
Bu araştırmada, sosyoekonomik alanda esnaf ya da sanatkâr olarak meslekiyaşamını sürdüren insanların Ahilik değerlerine sahiplik düzeylerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırma, tarama modeli çerçevesinde yürütülen nicel biraraştırma özelliği taşımaktadır. Araştırmanın çalışma evrenini, Kırşehir il merkezindebulunan müşteriler oluşturmaktadır. Araştırmada, verilerin toplanmasıiçin görüşlerine başvurulan müşterilerin sayısının çok fazla olması nedeniyleeleme yoluna gidilmiştir. Bu bağlamda, çalışma evreni içerisinden tesadüfî örneklemeyoluyla belirlenen 807 müşteri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel BilgiFormu (KBF)” ve “Ahilik Değerleri Ölçeği (ADÖ)” ile kaynak gruptan doğrudantoplanmıştır. Verileri üzerinde başlıca; aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t testi, Anova ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Araştırmasonunda, Ahilik değerleri ile ilgili olarak günümüz esnaf ve sanatkârlarının birtakım eksiklerinin olduğu belirlenmiş ve bu eksiklerin giderilmesine dönükönerilerde bulunulmuştur.
Dergi Adı Değerler Eğitimi Dergisi
Dergi ISSN 1303-880X