Genel Anestezi Altında Diş Çekimi Yapılan Mental Retarde Hastalarda Deneyimlerimiz
Prof. Dr. Murat ŞAHİN
Giriş: Dental girişimlerin büyük bir kısmı lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Ancak çocuk yaş grubu ve mental retarde veya psikiyatrik problemleri olan, kooperasyon kurulamayan, ciddi anksiyetesi olan, ileri kraniofasial anomalili, orofasial ciddi travmalı olguların tedavileri genel anestezi altında yapılması gerekebilir. Vakalar: Kliniğimizde 2008-2010 yılları arasında 12 mental retarde hastada genel anestezi altında diş çekimi uygulanmıştır. Bu hastaların yaşları 6 ila 34 arasında değişmekteydi. 4 hasta 6-11 yaş arası çocuk, 8 hasta 19-34 yaşları arasında erişkindi. Genel Anestezi uygulanan hastalar ASA I-II idi. Hastalar operasyondan önce değerlendirilerek laboratuvar tetkikleri ve gerekli olanlara ilgili konsültasyonlar yapıldı. Operasyon süresince hastaların EKG, pulsoximetre ile SpO2, non-invaziv arteriyel tansiyon takibi yapıldı. Hastalara nazal kanül vasıtası ile operasyon süresince O2 verildi. Uygulamalarımız sırasında ciddi anlamda bir komplikasyona rastlanmadı. Anestezi sonrası problem yaşanmayan hastalarımız uyanma odasında derlenme pozisyonunda tutularak yine nazal kanül ile O2 verilip takip edilmiş, ortalama 2 saat sonra hepsi aynı gün taburcu edilmişlerdir. Tartışma ve Sonuç: Dental girişimler sırasında genel anestezi uygulamaları günümüzde giderek artan sıklıkta uygulanmaktadır. Ancak uygulama riskleri nedeni ile anestezik işlemlerin ameliyathane şartlarında deneyimli anestezistler tarafından uygulanması yerinde olacaktır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi