Febril Konvülziyonlu Çocuklarda Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi
Dr. Öğr. Üyesi Erdal ÜNLÜ
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan DULKADİR
Prof. Dr. Ali GÜNEŞ
Amaç: Febril Konvülziyon çocukluk yaş grubunda en sık görülen nöbet şeklidir. Bu çalışma febril konvülziyon tanısıyla izlenen hastaların klinik özelliklerini araştırmak ve risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araçlar ve Yöntem: Febril konvülziyon tanısıyla Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatri Servisinde takip edilen, 166 hasta çalışmaya alındı. Çalışmadaki veriler retrospektif olarak tıbbi kayıtlardan elde edildi. Hastalar yaş, cinsiyet, aile hikayesi, eş zamanlı biyokimya değerleri ve tam kan parametreleri açısından incelendi. Bu çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi KlinikAraştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylandı.Bulgular:131 hastada (%79) Basit Febril Konvülziyon ve 35 hastada (%21) Komplike Febril Konvülziyon mevcuttu. Etiyolojide en sık (%78) üst solunum yolu enfeksiyonu tanımlandı. Hastaların 27’sinde (%16) febril konvülziyon tekrarladı. Hastaların 37 ‘sinde (%22.2) ailede febril konvülziyon hikayesi, 14’ünde (%8.4) ailede epilepsi hikayesi mevcuttu. Febril konvülziyonlu hastalarda serumsodyum, potasyum, klor, kalsiyum, trombosit düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük, glukoz, kreatin kinaz, C- reaktif protein düzeyi anlamlı yüksek saptandı (p<001).Sonuç: Erken çocukluk döneminde, genetik yatkın olan hastalarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve serum elektrolit bozuklukları febril konvülziyon için en önemli risk faktörleri olarak bulundu.
elektrolit bozuklukları,febril konvülziyon,risk faktörleri
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal