img
Kayısı (Prunus armeniaca) ve Sandaloz Ağacı (Pistacia lentiscus) Sakızları Eksüdalarının Spektroskopik Karakterizasyonu ve Karşılaştırılması     
Yazarlar
Doç. Dr. Murat ÇANLI Doç. Dr. Murat ÇANLI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, kayısı (Prunus armeniaca) ve sandaloz (Pistacia lentiscus) ağacı sakızlarının fizikokimyasal kimyasal bileşimleri belirlenmiştir. Bu polimerik yapıların yapısal bileşen analizleri; UV-Vis spektrofotometreyle, FT-IR ve GC-MS ile yapılmıştır. Sonuçta, her iki sakızında bileşiminde de benzer oranlarda arabinoz, ksilitol, galaktoz, ramnoz, mannoz ve üronik asit bulunmuştur. Protein ve terpenoid çeşitleri belirlenmiştir. Birbirlerine göre karşılaştırıldıklarında kayısı sakızı eksüdasının sandaloz sakızı eksüdasına göre daha çok çeşit protein ve terpenoide sahip olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım ve Doğa bilimleri dergisi
Dergi ISSN 2148-3647
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2019
Cilt No 6
Sayı 3
Sayfalar 417 / 423
Doi Numarası 10.30910