Yeni Hipertansiyon Tanısı Konmuş Hastalarda Nabız Dalga Hızı ile Dipper Durumu Arasındaki İlişki
Muhammed Ulvi Yalçın
Abdullah Tunçez
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Salih ATEŞ
Bülent Behlül Altunkeser
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Arteryel sertlik, hipertansiyonun hedef organ hasarının erken dönem bulgusudur. Brakiyal arterden ölçülen nabız dalga hızı arteryel sertliğin güvenilir bir göstergesidir. Bu çalışmada 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı bağlanmış herhangi bir antihipertansif ilaç kullanmayan hastalarda, nabız dalga hızı değerlerinin hipertansif ve normotansif gruplarda karşılaştırması amaçlandı.Ayrıca hipertansif hastalarda kan basıncı dipperlik durumu ile nabız dalga hızı ilişkisi incelendi.Gereç ve Yöntem: Hastanemizde antihipertansif ilaç kullanmayıp, hipertansiyon tanısı için nabız dalga hızı ölçen ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı takılan hastalar retrospektif olarak çalışmaya alındı. Hastalar ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı sonuçlarına görehipertansif ve normotansif olarak gruplandırıldı. Ayrıca hipertansif hastalar kan basıncı paternine göre dipper ve non-dipper olarak 2gruba ayrıldı.Bulgular: Çalışmaya 267 hasta retrospektif olarak alındı. 123 hastada hipertansiyon saptanırken, 144 birey normotansifti. Hipertansifgrupta, normotansif gruba göre nabız dalga hızı daha yüksekti (7,80 (6,80-9,10)’e karşı 6,70 (5,40-8,40), p<0,001). hipertansiyonu bulunan hastaların 62’si non-dipper, 61’i dipper olarak gruplandırıldı. Non-dipper grupta dipper gruba göre nabız dalga hızı ölçümleri dahayüksekti (7,95 (7,30-10,2)’e karşı 7,50 (6,40-8,45), p=0,015). Çok değişkenli regresyon analizinde sadece nabız dalga hızı non-dipper hipertansiyon ile ilişkili bulundu.Sonuç: Ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı ile ölçülen arteryel sertliğin göstergesi olan nabız dalga hızı hipertansif hastalarda normotansif hastalara göre daha yüksek bulundu. Ayrıca artmış nabız dalga hızı ölçümleri bağımsız bir şekilde non-dipper hipertansiyon ileilişkili idi.
Dergi Adı MN Kardiyoloji
Basım Tarihi 06-2019