Üçüncü Basamak Bir Üniversite Hastanesinin2-Boyutlu Transözofageal Ekokardiyografi Sonuçları
Abdullah Tunçez
Muhammed Ulvi Yalçın
Emre Can Kırık
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Salih ATEŞ
Onur Can Polat
Bülent Behlül Altunkeser
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de transözofageal ekokardiyografi giderek artan sıklıkta uygulanmaktadır. Bu çalışmadakiamacımız Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği’nde son 2 yıl içerisinde yapılan transözofageal ekokardiyografi işlemlerininözellikleri ve endikasyonlarını, işlemde uygulanan teknikleri, işlem sırası ve sonrasında oluşan komplikasyonları belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Hastane elektronik kayıt sistemi ve ekokardiyografi laboratuvar kayıtlarında 1 Ocak 2017 ve 1 Ocak 2019 tarihlerinikapsayacak şekilde retrospektif bir tarama yapıldı ve iki kaynak karşılaştırıldı. Hastaların klinik özellikleri, transözofageal ekokardiyografiuygulama endikasyonları, işlem özellikleri ve işlem sırasında ve sonrasında yaşanan komplikasyonları değerlendirildi. Perioperatif ya dapostoperatif yapılan transözofageal ekokardiyografiler çalışma dışı tutuldu.Bulgular: Yapılan retrospektif taramada 155 transözofageal ekokardiyografi hastasının kaydına ulaşıldı. Hastaların ortalama yaşları49,03±19,04 iken, %63,9’u ise kadın idi. Transözofageal ekokardiyografi uygulama endikasyonları sırası ile atriyal septal patolojilerin değerlendirilmesi (%40,6), kalp kapak patolojilerinin değerlendirilmesi (%21,9), sol atriyum ve sol atriyal apendiksin trombüs açısından değerlendirilmesi işlemleri (%12,9) ve enfektif endokardit açısından yapılan değerlendirmeler (%12,9) idi. Orofarengeal bölgede minör laserasyonlar gelişen 3 hasta, ek bir müdahale gerekmeden taburcu edildi.Sonuç: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği’nde 2B-transözofageal işlemi en sık interatriyal patolojilerin değerlendirilmesiendikasyonuyla, güncel literatürle benzer komplikasyon oranları ile yapılmaktadır.
Dergi Adı MN Kardiyoloji
Basım Tarihi 03-2020