Constitutive heterochromatin in Acanthobrama marmid and Cyprinionmacrostomus Osteichthyes Cyprinidae
Prof. Dr. Muhammet GAFFAROĞLU
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Eşref Yüksel
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Türkiye’de yaşayan iki Cyprinid Acanthobrama marmid ve Cyprinion macrostomus üzerinde konstitütif heterokromatini araştırıldı. Bu türlerin metafaz kromozomlarından C-band kalıpları rapor edildi. Bütün örneklerde diploid kromozom sayısı 2n=50 bulundu. Her iki türde de bütün kromozomların perisentromerik bölgelerinde Cband görüldü. Ayrıca A. marmid’de iki çift submetasentrik kromozomun kısa kollarında ve C. macrostomus’ta iki çift submeta-subtelosentrik kromozomun kısa kollarında C-band gözlendi. C-band blokları ve NOR bölgeleri arasında benzerlikler bulundu. Her iki türün C-band kalıpları arasında da benzerlikler mevcuttu.
Cyprinion macrostomus,kromozomlar,balık,c bantlama,kromozom bantlama,Cyprinidae,heterokromatin,kromozom sayısı,Acanthobrama marmid
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI