Karyotype NORs and C banding analysis of Pseudophoxinus firatiBogutskaya Kucuk Atalay 2007 Actinopterygii Cyprinidae in theEuphrates River Turkey
Doç. Dr. Muradiye KARASU AYATA
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Eşref Yüksel
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Muhammet GAFFAROĞLU
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Fırat Nehir sisteminde yaşayan Pseudophoxinus firati Bogutskaya, Küçük & Atalay, 2007 (Actinopterygii, Cyprinidae)’nin karyotip, C-bantlama ve nükleolus organizatör bölge analizi yapıldı. Metafaz kromozomları böbrek hücrelerinden elde edildi. Diploid kromozom sayısı 19 çift meta-submetasentrik ve 6 çift subtelosentrik olmak üzere 2n = 50 ve kol sayısı 88 bulundu. Eşey kromozomu farklılaşması gözlenmedi. C-bantlama ile altı çift kromozomun perisentromerlerinde heterokromatin bölge tespit edildi. Orta büyüklükte 2 çift submeta-subtelosentrik kromozomun kısa kollarında NOR gözlendi. Bu çalışmanın, yapılacak olan sitogenetik araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
kromozomlar,c bantlama,tatlısu balıkları,karyotip,sitogenetik,heterokromatin,çekirdekçik organizatörü,Pseudophoxinus firati
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF ZOOLOGY