Karyotype, C-band and NOR phenotype of Anatolian endemic fish Squalius anatolicus (Bogutskaya, 1997) (Teleostei, Leuciscidae)
Sevgi Ünal Karakuş
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Muhammet GAFFAROĞLU
Beyşehir Gölü’ne endemik Anadolu leuciscini Squalius anatolicus (Bogutskaya, 1997)’un karyotipi, konstitütif heterokromatin dağılımı ve çekirdekçik organize edici bölgeleri (NOR’lar) sırası ile geleneksel Giemsa-boyama, C-bantlama ve Gümüş emdirme teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Diploid kromozom sayısı 2n = 50 olmak üzere; karyotipinin 7 çift metasentrik, 13 çift submetasentrik, 5 çift subtelo – akrosentrik kromozomdan oluştuğu ve toplam kol sayısının 90 olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet kromozomlarını temsil eden heteromorfik yapılar gözlenmemiştir. C-bantlama birçok kromozomda belirgin perisentromerik heterokromatin blokları ortaya çıkarmıştır. Gümüş emdirme ile orta boy submetasentrik kromozom çiftinin neredeyse kısa kolunun tamamını kaplayan NOR’ların büyüklük heteromorfizmi tespit edilmiştir. S. anatolicus’un karyotip şekli ve temel NOR fenotipi sadece bugüne kadar analiz edilen Squalius türlerinde değil, aynı zamanda bu leuciscid soyunda büyük ölçüde kromozom durumunu gösteren Avrasya leuciscinlerinin diğer birçok temsilcisinde bulunanla hemen hemen aynıdır.
major rDNA sites,Leuciscid cytotaxonomy,chromosome banding,fish cytogenetics,Squalius anatolicus
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological Record