COVID-19 Pandemisinde Bireylerin Ağrı, Fiziksel Aktivite ve Problemli İnternet Kullanımı Düzeyleri Arasındaki İlişkiler
Doç. Dr. Anıl ÖZÜDOĞRU
Doç. Dr. Önder BALTACI
Türkiye
Öğr. Gör. Muhammed Samed DALAKÇI
Ömer Faruk Akbulut
Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVID-19 pandemisi döneminde bireylerin teknoloji kullanımlarından kaynaklı ağrıdüzeylerinin yordayıcıları olarak fiziksel aktivite ve problemli internet kullanım düzeyi ile cinsiyetin rolünüincelemektir.Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, Türkiye’de yaşayan18 yaş üzeri ve aktif internet kullanan 198’i kadın (%66.9) 98’i erkek olmak üzere (%33.1) 296 yetişkin bireyoluşturmaktadır. Araştırmada; “Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği-Kısa Form-6”, “Uluslararası Fiziksel AktiviteAnketi – Kısa Form” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır.Bulgular: Bireylerin COVID-19 pandemisi döneminde teknoloji kullanımlarından kaynaklı ağrı düzeyleri ile fizikselaktivite düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken, problemli internet kullanımı düzeyleri arasındapozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca cinsiyet, fiziksel aktivite ve problemli internet kullanımıdeğişkenleri birlikte, teknoloji kullanımından kaynaklanan ağrıdaki toplam varyansın %18.3’ünü açıkladığıgörülmüştür.Sonuç: Pandemi döneminde bireylerin teknoloji kullanımlarından kaynaklanan ağrı düzeylerinde fiziksel aktivite,problemli internet kullanımı ve cinsiyet faktörlerinin önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür.
Dergi Adı Bağımlılık Dergisi
Basım Tarihi 01-2021