Morphologic, Palynologic, and Phylogenetic Relationships of Acantholimon Species (Plumbaginaceae) Sharing Similar Habitats
Dr. Öğr. Üyesi Mevlüde Alev ATEŞ
Bahar Kaptaner İğci
Tuğrul Selçuk Körüklü
Ahter Fişne
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Zeki Aytaç
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Acantholimon Boiss cinsi. Dünya genelinde yaklaşık 200 tür ve 71 taksonla temsil edilir, bunların %56'sı Türkiye için endemiktir. Bu çalışmada Acantholimon anatolicum, A. ulicinum var. ulicinum, A. gemicianum, A. riyatguelii ve A. acerosum var. acerosum benzer habitatları paylaşmaları nedeniyle karşılaştırılmıştır. Acantholimon anatolicum, A. ulicinum var. ulicinum, A. gemicianum morfolojik ve taksonomik olarak birbirlerine çok benzerdir. Ancak A. riyatguelii ve A. acerosum var. acerosum diğer türlerden skalalarınının 2-3 (4-5 değil) ve çiçeklenme boylarının yapraklardan uzun oluşuyla farklıdır. Bu taksonların ilişkilerini anlamak için morfolojik, palinolojik ve moleküler çalışmalar yapılmıştır. Morfolojik karakterleri elde etmek için hem ışık hem de elektron mikroskopu kullanılmış ve taksonların moleküler özellikleri için ITS nükleer gen bölgesi çalışılmıştır. Morfolojik benzerlikler verilerine ek olarak palinolojik ve moleküler veriler de benzerlik göstermektedir.
Ecology | Flora | Systematic | Turkey
Dergi Adı Commagene Journal of Biology