Effect of Immunocastration Vaccine Administration At Different Doses on Performance of Feedlot Holstein Bulls
Yahya Öztürk
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Memiş BOLACALI
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, farklı dozlarda GnRH aşısının Holştayn erkek buzağılarında besi performansı ve karkas randımanı üzerine etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada, 94 baş Holştayn ırkı erkek buzağı kullanılmış ve rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Besinin 1. ve 60. gününde kontrol grubuna plasebo olarak 1 mL %0.9'luk tuzlu su çözeltisi derialtı yolla enjeksiyon yöntemi ile uygulanmıştır. Besinin aynı günlerinde, Deneme-1 grubundaki buzağılara 1 mL ve 1 mL, Deneme-2 grubundaki buzağılara 1.5 mL ve 1.5 mL ve Deneme-3 grubundaki buzağılara ise 1.5 mL and 1 mL olmak üzere iki doz immunokastrasyon aşısı (Bopriva®) derialtı yolla enjeksiyon yöntemi ile uygulanmıştır. Besi 180 gün sürüştür. Farklı dozlarda immunokastrasyon aşısı uygulamasının entansif koşullarda yetiştirilen Holştayn erkek danalarında, canlı ağırlık ve karkas randımanı üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Buna karşın immunokastrasyon aşısı uygulamasının besinin 61-120 (P<0.05) ile 1-180. gün (P<0.01) arası dönemde besi performansını azalttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, Holştayn erkek danalarında GnRH aşısı olarak Bopriva®’nın farklı dozlarda uygulamasının; besi performansını düşürdüğü buna karşın immunokastrasyon aşısı uygulanan gruplar içinde rakamsal olarak en yüksek canlı ağırlık artışının Deneme-2 grubunda olduğu tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstract, CABI fulltext, CrossRef, Google Scholar, Index Copernicus, SJIFactorResearch Cite Factor, Scientific Indexing Services, TR Dizin, Türkiye Atıf Dizini
Makale Dili İngilizce