Effect of Non-Genetic Factors on The Reproductive Performance and Milk Yield Characteristics of Hair Goats
Doç. Dr. Memiş BOLACALI
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Yahya Öztürk
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Orhan Yılmaz
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Mürsel Küçük
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Akif Karslı
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, yarı entansif ve kurak az nemli iklim koşullarında yetiştirilen Kıl keçilerinin döl verimi ve süt verimi üzerine genetik olmayan faktörlerin etkisini belirlemek ve bu faktörler arasındaki fenotipik korelasyonu araştırmaktır. Gebelik süresi (GL), gebelik başına düşen tohumlama sayısı (NSPC), laktasyon uzunluğu (LL), laskyason süt verimi (LMY) ve günlük süt verimi (DMY) üzerine genetik olmayan faktörlerin değerlendirilmesinde Genear linear model, diğer döl verim parametrelerinin değerlendirilmesinde ise Chi-square metodu kullanılmıştır. Tabii tohumlama yapılan gruptaki keçilerin gebelik oranı, doğu m oranı ve tek doğum oranı suni tohumlama uygulananlardan daha yüksek iken, NSPC sayısı daha düşüktür. Yaş arttıkça LL, LMY ve DMY artmış (P<0.001), NSPC azalmış (P<0.001), tek ve ikiz doğum oranları ise dalgalanma göstermiştir (P<0.01). En iyi döl verimi ve süt verimi nin 5 ve daha yukarı yaşlı ve 45.0-49.9 kg canlı ağırlığındaki keçilerde olduğu belirlenmiştir. Fluorogestone acetate içeren intravajinal sünger ile senkronizasyon ile tabii tohumlama uygulaması nın keçilerde oğlak verimini arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstract, Index Copernicus