Polinom uydurma yöntemi kullanarak RF parmak iziçıkarımı
Selçuk Taşcıoğlu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Memduh KÖSE
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ziya Telatar
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, kimlik tespiti amacıyla kablosuz vericilerin radyo frekansı (RF) parmak izlerinin polinomuydurma yaklaşımıyla elde edilebildiği gösterilmiştir. Polinom uydurma işlemi, vericilerin geçici rejimişaretlerinin anlık genlik karakteristiklerine uygulanmış ve RF parmak izleri, polinom katsayılarının normalizeedilmesiyle oluşturulmuştur. Geçici rejim işaretleri Bayesçi bir sinyal algılama yaklaşımıyla tespit edilmiş vebu işaretlerden elde edilen RF parmak izleri olasılıksal sinir ağı sınıflandırıcısı ile sınıflandırılmıştır.Polinom uydurma yaklaşımına dayalı RF parmak izlerinin verici kimlik tespiti başarımı ve algoritmanınhesaplama süresi WiFi vericilerine ait deneysel verilerle değerlendirilmiştir. Geçici rejim işaretkarakteristiklerine uydurulan polinom derecesi, sınıflandırma başarımı kriteri esas alınarak belirlenmiştir.Kullanılan veri seti için en iyi sınıflandırma başarımı ikinci dereceden polinom katsayılarıyla elde edilmiştir.Bu katsayılardan oluşturulan parmak izleri kullanılarak gerçekleştirilen sınıflandırma işleminin hesaplamasüresinin, anlık genlik değerlerinin doğrudan kullanıldığı duruma kıyasla daha düşük olduğu gösterilmiştir.Çalışmada elde edilen bulgular, polinom uydurma yaklaşımına dayalı RF parmak izleriyle kablosuz vericilerinkimlik tespitinde hızlı ve başarılı sonuçlar elde edilebildiğini göstermiştir.
Dergi Adı DÜMF Mühendislik Dergisi
Basım Tarihi 01-2018