2BA Beden Beyin Akımındaki Postmodernist Unsurlar
Doç. Dr. Meltem YILMAZ
Postmodern roman anlayışı, hem biçimi hem de yapısıyla yepyeni birroman anlayışı ortaya koyar. Geleneksel roman anlayışından içeriği, tekniğive amacı bakımdan tamamıyla farklıdır. Geleneksel romanda hâkim olan tekbir konu, üslup, bakış açısı ve çıkarımın aksine postmodern roman çok yönlü,üsluplu, bakış açılı ve çıkarımlıdır.Postmodern romanda yazar, romanı bir kurgu dünyası olarak kabul ettiğiiçin, roman yazma eylemini adeta bir oyuna dönüştürür. Bu oyundageleneksel romanın bütünlük, belirginlik ve somut gerçeklik anlayışınınyerini, özellikle romanın olay kurgusu, kişileri, mekânı ve zamanında görülenparçalanmışlık ve belirsizlik alır.Metinler arası ilişkileri, çoğulculuğu fantastik öğeleri ve tarihî gerçeklerlekurguyu iç içe veren postmodernist roman bunlarla kurmaca bir dünyayaratır. Türk edebiyatının son dönem yazarlarının çoğu da bu kurmaca romananlayışından etkilenerek, dünya edebiyatındaki çağdaşları gibi postmoderntarzda eserler vermeye başlar.Akademisyen bir sanatkâr olan Ahmet Bican Ercilasun’un 2BA BedenBeyin Akımı adlı romanı da postmodernist bir görüntü, bakış açısı ve kurgutekniği ile yazılmıştır. 2BA Beden Beyin Akımı, ilk sayfasından son sayfasınakadar kurgusu ile ön plana çıkan, okuyucunun kendini bir kurgu karmaşasıiçerisinde bulduğu olay örgülerine sahiptir. Roman boyunca takip edilebilirbir olay örgüsünden bahsedilemez. Çünkü bu eser, klasik romanlar gibi neden- sonuç ilişkisi üzerinde gelişmez. Dolayısıyla okuyucunun merakını canlıtutan en önemli unsur, romanın belirsiz ve yeniden üretilmeye açık olankurgusudur. Romanda asıl anlatımdan kopmayarak yapılan farklı kurgular,zaman zaman okuyucuyu asıl metnin dışına, başka bir âlemin içerisine çeker.Kurgudaki olaylar net bir zaman ve mekân kavramı içerisinde gerçekleşmez.Romanın kurgusu, zamanı ve mekânındaki belirsizlik romanın sonuna dayansır. Roman, diğer postmodern romanlarda olduğu gibi alışılagelmiş sonanlayışını yok ederek, okuyucuyu şaşırtan ucu açık bir sonla biter.2BA Beden Beyin Akımı’nda Ercilasun, tarihte ve gerçek hayatta yaşamışkişiler ile yaşanmış olayları, uydurma kişiler ve uydurma olaylarla bir arayagetirip, yeniden üreterek kurgular. Romanda kullanılan bir diğer yöntem isemetinlerarasılıktır. Ercilasun romanında, Türk kültürünün önemlianlatılarından olan mit, efsane, destan, masal vb.’ne sıklıkla başvurur. Buanlatıların bazılarını, metinlerinin üzerinde oynama yapmadan, bazılarınıyeniden kurgulayarak, bazılarını da o metinlere çağrışım ve göndermeleryaparak romanına yerleştirir.Aslında Türkolog, fikir adamı ve sanat adamı olan Ahmet BicanErcilasun’un 2BA Beyin Akımı adlı bu romanı, onun aynı zamanda niteliklibir romancı olduğunu da gösterir. Mesaj bakımından oldukça zengin olan2BA Beden Beyin Akımı’nın hemen her sayfasında Ercilasun, okuyucuya yenibilgiler vererek onları düşündürmeye ve araştırmaya sevk eder. Ercilasun’unhayatından bazı kesitleri içeren bu roman, aynı zamanda onun Türk dili,destanları, tarihi ve edebiyatı hakkındaki görüşlerini de içerir. Ercilasun’unTürkolog olması ve bu vasıf ile kaleme aldığı makalelerinin konularınınromanında yer bulması hem olağan hem de postmodern romanın çoksesliliğini yansıtan bir durumdur.Bu çalışma hem sözü edilen romanın postmodern romanla olan ilişkisiniortaya çıkarmak hem de eserin edebiyatımızdaki yeri ve önemine dikkatçekmek amacıyla kaleme alınmıştır. Bu amaçla Ahmet Bican Ercilasun, 2BABeden Beyin Akımı ve postmodern romanın Türk edebiyatındaki seyrihakkında kısaca bilgi verilmiş, akabinde adı geçen romandaki postmodernistunsurlar, olay örgüsü, zaman, mekân, şahıs kadrosu gibi başlıklar altındadeğerlendirilmiş, sonuç bölümünde ise eserin değerine değinilmiştir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler MLA (Modern Language Association), ASOS INDEX, TR DİZİN
Basım Tarihi 01-2016