Determination of clone lines having a high content of stevioside and rebaudioside A for in vitro commercial production of Stevia rebaudiana
Doç. Dr. Meltem BAYRAKTAR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Rana Okuyucu
Celâl Bayar Üniversitesi, Türkiye
İsmail Hakkı Akgün
Ege Üniversitesi, Türkiye
Serpil Orhanfedakar
Hilal Kanık
Aynur Gürel
Ege Üniversitesi, Türkiye
Hem sağlık hem de gıda sektörü için önemli bir bitki olan Stevia rebaudiana Bertoni, kalorisi olmayan tatlandırıcı bileşikler içermektedir ve stevia-kaynaklı sentetik olmayan bu tatlandırıcılar için talepte sürekli bir artış söz konusudur. Mevcut çalışmanın amacı, S. rebaudiana'nın in vitro ticari üretimi için yüksek steviosid ve rebaudiosid A içeriğine sahip klonların belirlenmesidir. Bu amaçla, Stevia tohumları in vitro koşullarda kültüre alınmış ve yüksek çoğaltım oranı ve yüksek steviosid ve rebaudiosid A içeriği gösteren klon hatları seçilmiştir. Elde edilen iki klon hattı ticari bir üretici tarafından Stevia'nın ticari üretimi için adapte edilmiştir.
Dergi Adı ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce