Yazarlar |
Doç. Dr. Meltem BAYRAKTAR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Rana Okuyucu
Celâl Bayar Üniversitesi, Türkiye |
İsmail Hakkı Akgün
Ege Üniversitesi, Türkiye |
Serpil Orhanfedakar
|
Hilal Kanık
|
Aynur Gürel
Ege Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Hem sağlık hem de gıda sektörü için önemli bir bitki olan Stevia rebaudiana Bertoni, kalorisi olmayan tatlandırıcı bileşikler içermektedir ve stevia-kaynaklı sentetik olmayan bu tatlandırıcılar için talepte sürekli bir artış söz konusudur. Mevcut çalışmanın amacı, S. rebaudiana'nın in vitro ticari üretimi için yüksek steviosid ve rebaudiosid A içeriğine sahip klonların belirlenmesidir. Bu amaçla, Stevia tohumları in vitro koşullarda kültüre alınmış ve yüksek çoğaltım oranı ve yüksek steviosid ve rebaudiosid A içeriği gösteren klon hatları seçilmiştir. Elde edilen iki klon hattı ticari bir üretici tarafından Stevia'nın ticari üretimi için adapte edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-0225 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2015 |
Cilt No | 25 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 17 / 30 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/anadolu/issue/30412/330768 |