Bitki doku kültürlerinde ince hücre tabaka (TCL) kültür sistemi
Halide Hande Güngör
Doç. Dr. Meltem BAYRAKTAR
Aynur Gürel
Ege Üniversitesi, Türkiye
Bitki ıslahı ve yetiştiriciliği açısından büyük öneme sahip olan bitki doku kültürü teknikleri, özellikle in vitro koşullarda bitkisel üretim için çeşitli yöntemleri kapsayan geniş bir bilimsel alandır. In vitro koşullarda bitki üretiminde kullanılan tekniklerin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri eksplant tipinin belirlenmesidir. İnce hücre tabaka (TCL) kültür sistemi ilk olarak 1973 yılında Tran Thanh Van tarafından ortaya atılmıştır. TCL kültür sistemi, ince hücre ve doku katmanlarını içeren uzunlamasına ya da enine kesilmiş eksplantların kültüre alınmasıyla, bu eksplantlardan doku, organ, embriyo veya tam bitki gibi yapıların rejenerasyonunun sağlandığı bir bitki doku kültürü tekniğidir. Bu teknik, in vitro mikroçoğaltım, sentetik tohum üretimi, kriyoprezervasyon ve genetik çalışmalarda başarı ile kullanılmaktadır. Bitki büyüme düzeltme faktörü ve geometrik faktör kavramları, bir TCL eksplantının rejenerasyon potansiyelinin geleneksel bir eksplantınkinden daha büyük olduğunu göstermiştir.
eksplant,TCL,in vitro,rejenerasyon,İnce Hücre Tabaka
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Omer Halisdemir Universitesi