Bazı Bitki Patojeni Funguslara Karşı Humulus lupulus L. bitki ekstraktının antifungal aktivitesi
Doç. Dr. Melih YILAR
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf BAYAR
Abdurrahman Onaran
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Tokat ekolojik koşullarda yetişen Humulus lupulus L.(Şerbetçiotu) bitkisinin çiçeklerinden elde edilen methanol ve n-hexan ekstraktlarının Sclerotinia sclerotiorum ve Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (Fol) patojenlerine karşı antifungal aktivitesi in vitro şartlarda araştırılmıştır. Aktivite çalışmalarında, agar diffuzyon yöntemi kullanılmıştır. Methanol ve n-Hexan ekstraktlarının patojenlere karşı, 0.1, 0.5, 1 ve 2 mg/ml dozlarının Miselyum Gelişimi (MG), Miselyum Gelişim Engelleme (MGE) etkinlik düzeyleri belirlenmiş ve letal doz (LD₅₀) hesaplanmıştır. Patojenler üzerine; hexan ekstratı, metanol ekstratına göre daha etkili olduğu bulunmuştur. MG için; Hexan esktraktının 2 mg/ml dozunda Sc ve Fol’e karşı sırasıyla %90 ile %60 oranında etkili olduğu, yine MG için; methanol ekstraktında 2 mg/ml dozunda Sc ve Fol’e karşı sırasıyla %84 ile %83 oranında engellediği belirlenmiştir. LD₅₀ hexan ve methanol ekstratları için Sc için; sırasıyla 0.021 ile 0.193 mg/ml, Fol için; sırasıyla 0.616 ile 0.273 mg/ml olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda; H. lupulus çiçeklerinden elde edilen Methanol ve n-Hexan ekstraktlarının in vitro şartlarda Sclerotinia sclerotiorum ve Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici üzerine fungusidal aktivitelerinin olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Bahçe
Basım Tarihi 04-2020