Web Uygulama Sızma Testlerinde Kapsam Genişletme İşlemi İçin Metodoloji Geliştirilmesi ve Uygulanması
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali YALÇINKAYA
Ecir Uğur Küçüksille
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Günümüzde, farklı alanlarda hizmet veren tüm kurum ve kuruluşlar, hizmetverdikleri kitlelere daha hızlı ulaşabilmek ve daha etkili hizmet verebilmek adınaweb uygulamalarını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Web uygulamalarının yaygınolarak kullanılması, bu uygulamalara yönelik saldırıların sayısında ve çeşidindeciddi oranda artışa neden olmuştur. Gerçekleştirilen saldırılar sonrasında oluşanzararın ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle, kurum ve kuruluşlar webuygulamalarını belirli periyotlarla sızma testlerine tabi tutmaktadırlar. Sızmatestlerinde uzmanlar, web uygulamaları üzerinde çeşitli zafiyetlerin varlığınıkontrol etmektedirler. Web uygulamaları üzerinde gerçekleştirilen sızmatestlerinde uzmanlara çoğunlukla tek bir URL adresi verilmekte, bu URLadresinden yola çıkarak testlerini gerçekleştirmesi istenmektedir. Bu çalışmada;kullanıcı tercihlerine göre, farklı kaynaklar ve yöntemler kullanarak, test esnasındataranacak URL adreslerinin listesini oluşturan bir kapsam belirleme aracıgeliştirilmiştir. Geliştirilen araç, web uygulama sızma testlerinde aktif olarak testkapsamı belirlemede kullanılan 6 farklı araç ile karşılaştırılmış, Httrack aracı ilebirlikte en fazla sayıda URL adresini topladığı görülmüştür. Bunun yanında,sunduğu farklı modlarda kapsam tarama modülleri sayesinde, literatürdekullanılan zafiyet tarayıcıların birçoğundan daha modüler ve kapsamlı taramaimkânı sunmaktadır.
Web Uygulama Güvenliği,Bilgi Güvenliği,Siber Güvenlik,Sızma Testleri
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi