Konut Satın Alımında Alternatif Bir Karar Destek Sistemi Önerisi
Cemal Aktürk
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali YALÇINKAYA
Barınma ihtiyacı, eski çağlardan günümüze kadar insanların en temel ihtiyaçlarıarasındaki yer almıştır. İnsanların barınma ihtiyacını karşılamak için kullanılanevler, yaşanan coğrafya, kullanılan malzeme vb. açısından çeşitli farklılıklargöstermektedir. Bu farklılıklar, yapısal, güvenlik, ısınma, donanım ve yakınlık olarakbeş ayrı kategori altında toplanabilir. Her bir kategori ise kendi alt gruplarınasahiptir. Mevcut konut satın alma sistemleri, konut özelliklerinin varlık ya da yoklukdurumunu dikkate alarak ilanları sıralamaktadır. Fakat her alıcı için özelliklerisadece lojik 0 ya da lojik 1 ile ifade etmek uygun değildir. Bu gibi sorunları çözmekiçin alıcıların her bir kategoriye ve altındaki özelliklere -1 ile +1 arasında bir değervermesinden oluşan bir model ortaya çıkarılmıştır. Bu sorunu çözmek için alıcılarınkategoriler ve alt kategorilere -1 ile +1 arasında bir değer verilmesine dayanan birmodel oluşturulmuş ve sunulmuştur. Bu model kullanılarak oluşturulan listede herkonutun bir puanı oluşmakta ve alıcıya sıralanarak gösterilmektedir. Böylece alıcıiçin karar almada mevcut sistemlere kıyasla daha gerçekçi bir listeoluşturulmaktadır. Bu çalışmada İstanbul ilinin 39 ilçesindeki toplam 34844 konutincelenmiş ve 29 kriterden oluşturulan model geliştirilmiştir. Geliştirilen model, 40adet örnek için test edilerek karar destek sisteminin yeterliliği gösterilmiştir. Ayrıcakişiye özel olarak sunulan alternatif bir karar destek sistemi ile sıralama tablosugösterilmiştir.
Dergi Adı Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Basım Tarihi 09-2020